Jdi na obsah Jdi na menu
 

Stručný souhrn dění na jednání zastupitelstva, ze dne 16.3.2011, kde byly projednávány podmínky prodeje bytů na sídlišti Na Libuši.

* Na začátku starosta Jaroslav Matějka přednesl podmínky prodeje na kterých se zastupitelstvo na předešlých dvou sezeních za zavřenými dveřmi dohodlo. Ujistil občany, že město nebude prodávat byty třetím osobám, a že nebude zvýšení nájemného vymáhat soudní cestou. Několikrát také zdůraznil, že pro osoby co byt nechtějí koupit se nic nemění a nadále zůstanou nájemníky města.

* Pan  Dynda Miroslav přednesl svůj názor, že s cenou 3.000 Kč/m2 nesouhlasí a navrhl cenu 3.500 Kč/m2 a prodloužení doby nabídky o rok. To samozřejmě vyvolalo velkou nevoli v řadách občanů.

* Byla zahájena veřejná rozprava. Lidé pokládali dotazy a vyjadřovali své názory. Byl zde také přednesen požadavek, aby některý ze zastupitelů podal protinávrh k návrhu pana Dyndy.

* Po přestávce pan Sedlák Miloš podal návrh na snížení základní ceny na 2.500 Kč/m2 . Starostou byla ukončena veřejná rozprava. Obyvatelům a zastupitelům tedy navrhovatelé veřejně prezentovli dva návrhy. Jaké bylo překvapení, když předseda navrhovací komise přečetl návrhy tři.

* Třetí návrh byl pana Vozábala, který ho veřejně a osobně před ukončením veřejné diskuse neprezentoval ani zastupitelům ani lidem. Obsahem bylo snížení navrhované slevy z 15% na 10% a prodloužení doby nabídky o rok. Jinými slovy zdražení o 5% pro ty, co chtěli kupovat a platit ihned.

* Hlasovalo se nejdřív o návrhu pana Sedláka za snížení ceny na 2.500 Kč/m2 . Pro bylo pouze 5 zastupitelů:

  1. Filipová Hana
  2. Ing. Houdek Pavel
  3. Pokorný Petr
  4. Sedlák Miloš
  5. Ing. Válek Josef

Návrh byl zamítnut.

* Následně se hlasovalo o návrhu pana Vozábala za snížení slevy z 15% na 10% s prodloužení doby nabídky o rok. Překvapivě, bez veřejné debaty, bez osobní prezentace a doslova 5 minut po prvním přečtení, byl návrh přijat. Pro návrh hlasovalo 8 zastupitelů:

  1. Mgr. Matějka Jaroslav – starosta
  2. Mgr. Beneš Jiří – místostarosta
  3. Bakule Jan - člen Rady města
  4. Beneš Miroslav
  5. PaedDr. Novotný Jiří - člen Rady města
  6. Ing. Sviták Ladislav
  7. Ing. Vozábal Jaroslav
  8. Zelenka Martin

Návrh byl přijat. O poledním návrhu se již nehlasovalo.

* Výsledkem tedy bylo, že původní podmínky byly změněny v neprospěch obyvatel. Je škoda, že pan starosta v úvodu prezentoval slevu 15%, kalkuloval s ní před občany při výpočtech vzorových bytů a na konci bez slova vysvětlení sám hlasoval pro slevu pouze 10%.

Občané si sami mohou udělat názor o námi zvolených zastupitelech v nedávných volbách.