Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tečka za peticí

Petici se bohužel nepodařilo snížit ceny prodávaných bytů. Přestože z hlediska snížení ceny byla petice neúspěšná, vyjasnila vztahy a lze si z ní vzít i některé pozitivní momenty:
 
- Voliči už jasně vědí, jací jsou právě zvolení zastupitelé a co je jejich cílem a co od nich občané mohou očekávat. Z účasti na zasedání lze také jednoznačně usuzovat, jak odpovědní jsou někteří zastupitelé vůči svým voličům. V příštích volbách se pak rozhodnou, jestli svou volbu zopakují či nikoliv.
 
- O ochotě jednat svědčí i fakt, která strana a jaké návrhy předkládala. To by také mělo být v příštích volbách vodítkem pro občany, na kterou "stranu" se vydat.
 
- Petice i finanční kalkulace obsahuje samé věcné argumenty. Protistrana nevyvrátila žádný z těchto argumentů a nenašla ani žádný rozumný protiargument. To svědčí o kvalitě zpracovaných informací.
Pokud padly nějaké přípomínky, nebyly klíčové vzhledem k prodejní ceně (místo aby zastupitelé zkoumali oprávněnost ceny, zkoumali kolik lidí petici podepsalo a kde podpisující v Bechyni bydlí, apod.).
O úrovni argumentace svědčí i fakt, že v počátcích prodeje pan starosta uváděl z odhadů cen (posudky) průměrnou cenu 7.200,.Kč/m2 a nyní v závěru vyrukovat s cenou 15.000,-Kč/m2 jako s cenou obvyklou, a to i v televizní reportáži. Kdo pravidelně sleduje nabídky bytů na internetu, nechť si sám ceny a kvalitu prodávaných bytů porovná.

- Navíc všude šla řeč pouze o "ceně"  a ne jako o "základní ceně před přirážkami". Opět jsem byly svědky podání neúplných informací jejich účelového zneužití na jednání i v médiích.
 
- Petice byla provedena slušnou formouMísto věcných argumentů jsme byli napadáni, místo projednání věci byly vytahovány osobní záležitosti, které s prodejem bytů a peticí nemají nic společného. Padala nařčení z nekonkrétnosti, závisti, zloby, apod., avšak žádný konkrétní případ, který by tato obecná napadání konkretizoval.
 
- Bohužel v dnešní době je postavení prodávajícího monopolní, takže každý kupující si tento problém bude muset vyřešit sám za sebe. Nejdůježitější ze všeho je ovšem to, že občané získali řadu cenných informací před koupí bytů, a to především o finančních výdajích, které je v případě koupě bytu v budoucnosti čekají. O těchto výdajích se dosud mlčelo a vlastník samozřejmě občany neinformoval. Řadě občanů se "otevřely oči".
Na základě těchto získaných informací již řada občanů sídliště začala svou bytovou situaci aktivně řešit.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

chudaci

(Ufo, 4. 7. 2011 11:50)

To jsou lumpove,kolik zastupitelu ma najemni byt?Vsichni maji baraky(najem NEZNAJI)Oni vubec nevi co je mit 8-11 tisic mesicne a platit poplatky + hypoteku+jidlo,deti a ost.a kdo da hypoteku tomu kdo ma 10 000kc mesicne.Nemaj poneti co je to nemit penize,chudaci...Ani nevedi kolik lidi v Bechyni berou,jen na sebe koukaj(kazde hrabe hrabou k sobe)